S A F A R E I G

A CADA BUGADA PERDEM UN LLENÇOL ...
 


Novetats, comentaris, anècdotes, curiositats,
una mica de tot ...


BUGADA Nº 1:
Diumenge, 15 d'Agost d'aquest any de gràcia i crisi 2010:
Plega de cop i volta, sense possibilitat de fer-se enrere en la seva decisió, o sigui, ens deixa plantats, un dels nostres fiscornaires, que m'ha demanat explícitament que el seu nom no sortís en aquesta entrada.
Li desitgem tota la sort del món, i

"arrieros somos y en el camino nos encontraremos".
Ens ajuden a sortir del pas pel que queda de temporada els següents músics, a qui estem molt agraïts: 
Martí Genís, Josep Mª Descamps, Josep Riumalló, Raül Sánchez, Gerard Ripoll, Pol Vilar, Albert Dondarza (caixa), Jaume Feliu, Carles Puertas, Eduard Planella (caixa), João Carlos López ...

BUGADA Nº 2:
Divendres, 3 de Setembre de 2010:
Sortim a la pàgina 37 del Diari de Girona: una bonica foto que serveix per il-lustrar la notícia de l'inici de les Festes del Tura.

BUGADA Nº 3:
Dimecres, 8 de Setembre de 2010:
Estem en plenes Festes del Tura: Moltes cares de son entre els elements més  joves de la Cobla (per què serà?).
Per cert, mentres feiem l'audició al Firal, alguns membres de la Tokyo Ska Paradise Orchestra ens feien fotos (per a ells, els exòtics som nosaltres).

BUGADA Nº 4:
Dijous, 9 de Setembre de 2010:
Avui, al Passeig de la Muralla, a Olot, hem tocat una sardana que un sardanista (concretament l'Ernest, l'home de la menta -així el coneixem, i ell ho sap-) ens va demanar que poséssim en repertori; es tracta de "La Rumagrosa", d'en  Jaume Bonaterra.

BUGADA Nº 5:
Divendres, 10 de Setembre de 2010:
No només els més joves pateixen de son ... Avui el mestre de Sant Privat s'ha descuidat de portar el bombo i els platerets que tant necessaris eren a Olot per la Cercavila Infantil que haviem de fer (i que dura una hora), i hem anat mitja hora sonant com uns "titits", fins que un músic de la Xaranga Els Tremendos ens ha deixat un bombo, i al cap d'una estona ha arribat el mestre amb l'altre bombo i els platerets ... Ai, "el amiguito alemán" comença a fer estralls !

 

BUGADA Nº 6:
Diumenge, 12 de Setembre de 2010:

A les Fonts de Sant Roc, d'Olot hem de fugir per cames: no podem acabar la darrera sardana "Cap de Creus", per pluja. En la tradicional Cercavila nocturna, degut a aquesta pluja, el terra estava una mica moll, i la Geganta ha relliscat (i ha perdut el ram, tot s'ha de dir). Petit ensurt, i endavant ... Per fí hem anat a "tancar els ànecs !" ...

I amb el ressopó de costum, s'acaba aquesta edició de les Festes del Tura.

 

BUGADA Nº 7:
Dimarts, 14 de Setembre de 2010:

Audició de sis sardanes en sis places diferents: Sant Joan de les Abadesses, darrer dia de la Festa Major. La cinquena sardana és una estrena: es tracta de "Mònica, la nostra jove", composició d'en Josep Navarro per encàrrec dels sogres de la Mònica; grans aplaudiments, moltes emocions i felicitacions dels protagonistes directes i demés assistents.

Al vespre, amb una Plaça Major plena de gom a gom de gent molla per dins i per fora, toquem, segons és tradició, una sardana ben llarga. Aquest any hem triat "Ara saltarem", d'en Josep Capell; és una sardana no massa llarga, però hi fem 30 contrapunts; conclusió: després d'escombrar l'escenari es recullen 300 gr de morro, un troç de llengua i un parell d'orelles, carn de perol de músic, vaja.

I amb els Focs Artificials s'acaba la Festa Major de la baronial Vila.

 

BUGADA Nº 8:
Diumenge, 19 de Setembre de 2010:

En un dels balls que toquem per la Faràndula de Sant Esteve d'En Bas, la partitura té dues cares, és a dir, s'ha de girar full; hi ha prous compassos d'espera per fer-ho sense problema. El cas és que un músic (i no diré quin, però li agrada molt el mató amb mel) va començar a tocar per la segona cara de la partitura ... Va sonar una mica estrany, però vam arribar al final sense gaires entrebancs (algun sí, eh!).
 

BUGADA Nº 9:
Dissabte, 25 de Setembre de 2010:

Sempre passen coses ...

Avui, com a darrera feina, hi ha una Cercavila, el Ball Pla del Barri de Sant Miquel, d'Olot. Doncs mentres fem les sardanes un dels tiblaires (el que cuina millor dels dos) ens comunica que s'ha descuidat el Saxo a casa ... Hem contactat amb en Jordi de "Can Baldiret", que n'hi ha deixat un, i s'ha acabat el problema. I com que hem acabat d'hora, encara hem pogut veure el Barça guanyant 1-3 al camp de San Mamés (fixeu-vos que rima i tot !).

 

BUGADA Nº 10:
Diumenge, 26 de Setembre de 2010:

El noi de Sant Llorenç volia sortir al Safareig i no sabia com fer-ho; maneres: avui s'ha descuidat la camisa (Talla 4) i en Tute n'hi ha deixat una (Talla 8, jo diria); resultat: Vosaltres heu vist mai el Porc i el Xai ballant a Olot? Aquella saia que porten? ... Doncs això!

BUGADA Nº 11:
Dimecres, 13 d'Octubre de 2010:

Després d'un pont del Pilar passadíssim per aigua, una reflexió: 
Comença el temps de sequera per nosaltres ...

BUGADA Nº 12:
Diumenge, 17 d'Octubre de 2010:
Hi ha un músic de la Cobla que va guanyant punts en el Safareig. Es tracta d'un gran catador d'arròs. Doncs avui ha fet tard a l'Ofici (de fet el Mossèn ha convingut en començar una mica més tard) perquè quan feia una estona que havia sortit de casa s'ha adonat de que no portava cap dels dos instruments i ha hagut de tornar enrera ... Algun dia es deixarà el cap!
I canviant de tema: avui hem estrenat camisa (negra) i corbata (daurada) per la part més fresca de la temporada. Ja penjarem alguna foto, queda força bé, mal m'està el dir-ho!
I encara un tema més: comencen a arribar cartes (més aviat correus electrònics) per a la nova secció "EL SARDANISTA OPINA" ; us convidem a fer-hi un cop d'ull, també.

BUGADA Nº 13:
Diumenge, 31 d'Octubre de 2010:
Avui s'ha incorporat el músic João Carlos López a la nostra Cobla, on tocarà el Trombó, passant en Marçal Masallera a fer les tasques de Fiscorn. En João Carlos forma part fins a final de temporada de la Cobla Osona, però quan pugui vindrà sempre amb nosaltres, i a principis de la propera temporada ja serà membre oficial de La Principal d'Olot.

BUGADA Nº 14:
Dissabte, 29 de Gener de 2011:

Aquestes Cercaviles ens han de matar ...! : Avui arribem a Sant Pau de Segúries -tot nevat, carrers molls-, anem a esmorzar garro amb allioli per mantenir la tradició, i quan estem a punt de començar la Cercavila que ha de acompanyar (tot xipollejant, aquest any) el Penó de la Germandat cap a l'Esglèsia, per cel-lebrar l'Ofici Solemne, resulta que el Sr. Bombo i els Germans Platerets s'han quedat a Olot, ves per on! Ja tens en Leo picant de mans i fent "Bom, Bom" amb la veu, i en Pau fent "Txs, Txs", i apa, cap a Missa ...

BUGADA Nº 15:
Diumenge, 6 de Febrer de 2011:

A l'Aplec de l'Ermita de Santa Brígida (Amer), a dos quarts de quatre de la tarda, hi feia un sol que esquerdava les pedres; hem pujat fins a mig camí amb els nostres cotxes, i a la casa de pagès coneguda com "El Castell" ens recollien uns tot-terreny per dur-nos fins a dalt. Sobrevolaven l'Ermita una vintena de parapents, aviat hi hauran de posar semàfors ...

... I resulta que el darrer any (fa bastants anys que hi anem), no ens haviem posat el vestit amb corbata, sino que haviem vingut d'esport. I aquest any, tots s'han equivocat menys jo ! : han vingut mudats com uns maniquís, mira que bé ! 


BUGADA Nº 16:
Diumenge, 17 d'Abril de 2011:

Tute: un dia o altre tenia que sortir, el noi de Manresa. Que què ha passat, us preguntareu ? Doncs que vinguent de camí cap a Olot per fer l'audició prevista de la diada del Ram, s'ha enrecordat de que s'havia deixat l'instrument a casa ... he, he, ai quina gràaaaacia ... ! Sort que avui dia, amb els mòbils estem gairebé sempre connectats amb la resta de companys, i ha pogut parlar amb en Jordi Labiàn, d'Olot, que ho ha solucionat anant a manllevar la trompeta a la seva cosina Agnès Ferrés, ex-componenta de la Cobla, i quan Mr. Tute ha arribat ja tenia l'instrument preparat damunt del tablado.

BUGADA Nº 17:
Diumenge, 1 de Maig de 2011:

És habitual que allà on ens lloguen, si la feina és de matí i tarda, ens proporcionin el dinar; hi ha dies que ens toca "l'Hotel Ritz" i d'altres "l'Hotel Rots". Avui ha estat aquest darrer, i m'explico: en primer lloc, quan hem arribat, en un restaurant ple de gom a gom, hi havia taula parada per deu, i nosaltres som onze: "... us haureu d'estrènyer", ens diuen ... ; una vegada mal col·locats, ens porten 3 plates d'amanida verda, amb uns tocs vermells de tomàquet i pebrot, i quatre olives ... al cap d'una estona, 3 plats no massa grossos de fesols amb cansalada (poca), a repartir entre onze també, i ja satisfeta la nostra necessitat de verd i de fècula, un plat per a cadascú de vedella amb bolets, no massa carregat. Sort que quan ja estavem pensant en demanar un parell d'ous ferrats o una botifarra de postres a algú se li ha acudit de demanar si es podia repetir, i ens han portat més vedella, i després postres i cafè; de totes maneres, cada any en aquest restaurant (molt anomenat) ens passa més o menys el mateix, i suposo que és perquè deuen contribuir a la Festa del poble donant de menjar als músics, i ho fan a contracor, ho podeu ben creure, i nosaltres no hem dit mai ni piu a la Comissió de Festes. No és només el fet de menjar més o menys el que molesta, sino la sensació de que ens tracten diferent que a la resta de clients. Òbviament, no els recomanarem pas a les nostres amistats. Per cert, no descartem fer un ranking dels llocs on ens tracten millor ... i pitjor.

BUGADA Nº 18:
Diumenge, 5 de Juny de 2011:

I per fí amb tots vostès: "El Caçador caçat", relat concernent a l'autor d'aquesta pàgina: en el bolo anterior es va parlar de que avui ens posariem la camisa d'estiu (sí, se'n va parlar!), encara que després, sense assabentar-me'n, es va posposar el tema; i un servidor s'ha presentat a Sarrià de Ter amb una bonica camisa de color rosa-porquet i tota la resta de la Cobla amb la camisa negra + corbata daurada ... O sigui, com si anés de bolo, vaja. I la frase més escoltada sabeu quina era? : "AL SAFAREIG VAS ..."
I al safareig he caigut. Amén

BUGADA Nº 19:
Diumenge, 24 de Juliol de 2011:

Lloc: Pça. de l'Esglèsia, a Sant Antoni de Calonge. Audició nocturna que comença passades les 22 h., degut a que venim de Dosquers, on hem acabat cap a les vuit del vespre, i havent sopat en un plis plas, comencem a tocar. Poca gent, doncs coincideix que avui també és l'Aplec de Palamós, i la furgoneta on ens desplacem vuit dels integrants de la cobla, aparcada en un racó de la plaça (prohibit, però que no fa nosa a ningú). I mentres estem tocant la darrera sardana apareix la Policia Municipal, i ja tens el conductor (en Pau, flabiolaire) baixant del tablado en plena feina, i jo,  que no l'havia vist baixar, saltant per davant i anant (tenora en mà) cap allà, a veure si ho podiem arreglar ... Al final en Pau els hi va dir que ja estàvem acabant i ens vàren deixar cinc minuts de "gràcia" ... Molt trist, tot plegat. 


BUGADA Nº 20:
Dilluns, 25 de Juliol de 2011:

Lloc: Pça. de l'Esglèsia, a Santa Coloma de Farners. Comencem també una mica tard, perque veniem de Queralbs, on la pluja havia endarrerit una mica l'execució de les sardanes previstes i vàrem fer una mica tard (i aquesta vegada ni sopar ni res). Total, que en la darrera sardana (Ídols de fang, d'en Jaume Ventura Tort) comença a sortir fum de l'estoig de la tenora d'en Josep Navarro (el tabac mata, i també crema), i haurieu d'haver vist en Jordi Labián a cops de peu apagant el foc ! Al final tot va quedar en un efecte de fum a base de baieta cremada, que potser incorporarem en properes audicions. De moment, la sardana canvia de títol i en diguem: Ídols de fum. La plaça, de gom a gom, gairebé ni se'n va adonar ...

BUGADA Nº 21:
Diumenge, 26 de Febrer de 2012:

Ja ha passat Carnaval, i comença la nova temporada. Ho fem tocant una audició a Tortellà, en un diumenge lluminós i càlid, en el marc de la Fira que s'hi celebra cada any, i amb la incorporació al segon Tible d'en Joaquim Portas, fill de Tortellà, que substitueix a n'en Marc Badosa, que sembla que es prendrà un any sabàtic. A reveure, Marc, i benvingut, Quim !

BUGADA Nº 22:
Diumenge, 6 de Maig de 2012:
Tute (repetició de la jugada ...)
:  És bastant improbable que el mateix músic es deixi l'instrument per anar a tocar més d'una vegada  (veure BUGADA Nº 16) ... doncs sí, senyores i senyors, el mestre Tute ho ha aconseguit ! I ha tornat a tenir sort, doncs tocàvem a Ripoll, i l'ex-component de la Cobla, el tiblaire Joan Descamps, que viu a Sant Pau de Segúries, li ha deixat una trompeta (que li vàren regalar els seus fills el dia que es va jubilar, en un dinar familar : ja ho veuen, eh, [posar-hi el to i l'accent del Monegal de Polònia, sisplau]abans que tiblaire  en Joan havia estat trompetista !).  I vet aquí un gat, i vet aquí un gos, i al Safereig vas, poll ros !


BUGADA Nº 23:
Dissabte, 14 de Juliol de 2012:

Festa nacional francesa. Com gairebé cada any, anem a tocar a França, aquesta vegada el nostre destí és Vernet Les Bains, una mica més enllà de Prada de Conflent. Anem per l'autopista francesa cap a Perpinyà, tres cotxes de la cobla un darrere l'altre, guardant les distàncies, tots darrere d'un camió força gros, i en Leo, que va el primer, l'avança ... i es troba que ja ve la sortida d'autopista nº 42, que és la que tenim que agafar: té temps, i surt; en Navarro ja havia començat a avançar també, i creuant per davant del camió (com un esperitat!), surt també; i jo, que portava el tercer cotxe, veient que no tenia temps de passar per davant del camió i sortir, vaig seguir fins a la propera sortida (la nº 41), i quan vam esser a dins de Perpinyà, donada la pressa, i el trànsit espès que hi havia, em vaig saltar el desviament que hi havia cap a Prada, i vàrem travessar tooooota la bonica vila fins arribar a l'encreuament que hauriem trobat si haguessim sortit pel lloc correcte: total, que ni en Tute, ni en Marçal, ni en Pau ni jo vàrem poder participar de l'excelsa experiència que vàren gaudir la resta de la Cobla, la de fer una cercavila en pendent (cap amunt) darrere les autoritats del poble. Això sí, vàrem ser a temps d'interpretar la Marsellesa i les sardanes del matí, amb aperitiu inclós entremig ! 

 

BUGADA Nº 24:
Divendres, 31 de Juliol de 2014:

Hem estat un temps sense afegir anècdotes a aquesta secció; no és que no hagi passat res, però potser ens movem més pel Facebook ... Val a dir que en aquests mesos hi ha hagut algun canvi de personal a la Cobla, entrant Alexa Ruscalleda al contrabaix i Salvador Coll al flabiol, substituint Leo Kleiner i Pau Castanyer respectivament
El cas és que avui en Quim Portas venia a tocar l'audició nocturna al Passeig Marítim de Llançà amb la seva esposa Olga directament des d'un camping de Sant Pere Pescador; venien amb temps, per poder sopar una mica, però al obrir el cofre del cotxe ... el tible no hi era ! L'Olga ha tornat a Sant Pere Pescador a buscar-lo, i en Quim ha pogut tocar a partir de la segona sardana ...  Ja veus Quim, el què no passa en 52 anys de tocar, passa en un instant ...

BUGADA Nº 25:
Dimecres 13 d'Agost de 2014:
Virus? Tendència? Moda? ...  Seguint les passes del seu veí de cadira, avui en Salvador Coll quan ha arribat a Sant Hipòlit de Voltregà on teniem una audició de sardanes a les 18h, s'ha trobat que quan ha obert el cofre del cotxe, en lloc del flabiol hi tenia ... l'entrepà que s'havia preparat per sopar ! (després de Sant Hipòlit hem anat a Palamós, una mica justos de temps). Afortunadament haviem arribat d'hora, i després d'una trucada a la seva senyora, la Matilde, s'han trobat a mig camí de Sant Hipòlit i Santa Coloma de Farners,  arribant al tablado a les sis menys cinc minuts.


BUGADA Nº 26:
Divendres 5 de Setembre de 2014:
Una novetat: avui, després del pregó que obria les Festes del Tura, a càrrec de l' AOAPIX, hem tocat els tres Balls del Porc i el Xai en un tablado sense gaire llum, i com que plovia, la gent de la mateixa associació aguantava paraigües damunt dels músics !

BUGADA Nº 27:
Diumenge 14 de Setembre de 2014:
Sempre hi ha un dia en què passa alguna cosa inesperada: avui, cap a quarts de 12 del migdia estava tota la Cobla a Sant Esteve d'En Bas, a punt d'anar cap a l'església per acompanyar l'Ofici de la Festa Major, que cada any es celebra el tercer diumenge de Setembre, i que solia coincidir amb el diumenge següent a les Festes del Tura, d'Olot, i continuar tot el dia i demà amb tots els actes previstos; i resulta que aquest any la festa ha caigut una setmana més enllà del què ens pensavem, de manera que hem hagut de marxar "con la música a otra parte" , és a dir, cap a casa ... 
Diumenge que ve ho tornarem a provar, amb més èxit, suposo !

BUGADA Nº 28:
Diumenge 23 d'Abril de 2017:
Cada vegada hi ha menys incidències per explicar en aquesta secció, donat que des de la temporada 2014-2015 fem una Crònica de cada bolo a la nostra pàgina de Facebook. Avui, però ha passat  que el que fa aquesta secció (Josep Loredo) ha confós l'hora de començar la feina a Sant Andreu de Socarrats, i ha arribat deu minuts tard, amb la missa que es feia a l'aire lliure, presidida per monsenyor Francesc Pardo, bisbe de Girona, ja començada ... He travessat el prat que hi ha davant del mas Sobeies amb la sensació de ser una mosca en un plat de sucre, és a dir, molt visible ...
I una més: després de la missa, durant el vermut popular, s'ha sortejat un pernil que li ha tocat ... al nostre flabiolaire, Salvador Coll; un pernil tamany dinosaure, que esperem que el disfruti amb salut !

BUGADA Nº 29:
Diumenge 25 de Març de 2018:
Avui era aquell fatídic dia en que es canviava l'horari d'hivern al d'estiu, o sigui que hem dormit una hora menys. Potser per això en Biel, el nostre flabiolaire ha arribat una mica tard, de manera que en la primera sardana l'introït i el contrapunt els ha fet en Quim Portas amb el tible.

BUGADA Nº 30:
Dimarts 23 d'Abril de 2019:
S'estrena en aquesta secció el nostre nou flabiolaire, Pau, que ha comparegut al Firalet d'Olot ben vestit amb l'uniforme de la Cobla, complementat amb unes boniques i llampants espardenyes esportives de color blau. Ves a saber, potser es posa de moda !